Anmälan om specialkost i förskola och grundskola

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Här kan du som vårdnadshavare ansöka om specialkost av medicinska skäl eller måltidsanpassning av särskilda skäl eller religiösa/etiska skäl för ditt barn. Observera att du behöver förnya din ansökan årligen inför varje läsårsstart. För att enkelt kunna följa ditt ärende via mina sidor välj e-tjänsten. Har du inte tillgång till BankID finns det möjlighet att använda blanketten som lämnas in till skolan/förskolan. Blanketten laddar du ner genom att klicka på knappen intill.

Specialkost av medicinska skäl

Trosa kommun tillhandahåller specialkost av medicinska skäl om detta kan styrkas med ett medicinskt utlåtande/utdrag ur journal där barnets diagnos framgår. Enklast är om vårdnadshavare begär ut en journalkopia. Utlåtandet eller journalkopian bifogas i e-tjänsten. Om det finns svårigheter i hanteringen av journalkopior och läkarintyg kan skolsköterska vara behjälplig med journalrekvisition.

Vegan

För elever som äter helt växtbaserad (vegansk) kost eller laktovegetariskt behövs en ansökan via e-tjänsten. Går barnet däremot på förskolan behöver du som vårdnadshavare endast meddela förskolan om behovet, ingen ansökan via e-tjänst behöver göras. Du hittar din förskola här.

Anpassade måltider (pga fysiska, sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade svårigheter)

För ansökan av måltidsanpassning av särskilda skäl (exempelvis neuropsykiatriska funktionsvariationer, NPF) krävs att skolan har fattat ett beslut om att en måltidsanpassning är nödvändig. Detta beslut fattas vid ett dialogmöte på skolan. Du måste uppge datum för dialogmöte med skolan samt kontaktperson på skolan vid ansökan. Kontakta din skola här.

Måltidsanpassning av religiösa eller etiska skäl

Ansökan via e-tjänsten behöver inte göras om eleven av religiösa eller etiska skäl väljer bort vissa livsmedel (som kött eller fläsk). Inom grundskolan erbjuds ett fullvärdigt alternativ i den ordinarie buffén i form av dagens rätt, dagens soppa, dagens vegetariska rätt samt salladsbuffén med grönsaker, frön och dressing.

Ansökan behöver enbart göras för elever som önskar äta helt växtbaserat (veganskt) eller laktovegetariskt. Obs! Undantag gäller för elever med måltidsanpassning som även har behov av anpassning av religiösa/etiska skäl. Ange detta i fritextfältet i ansökan om måltidsanpassning av särskilda skäl.

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa