Ansökan om dispens för att kompostera latrin

Den här tjänsten kräver inloggning

Ansökan

För att göra din ansökan behöver du bifoga en karta där platsen för komposteringen är utritad. Fastighetsgränser och avstånd till din egen och samtliga grannars dricksvattenbrunnar inom 50 meter från fastigheten ska också framgå.

Om du köper en fabrikstillverkad kompost behöver du bifoga produktinformation på denna. 

 

Varför krävs en ansökan om dispens?

I Trosa kommuns avfallsföreskrifter som är fastställda av Kommunfullmäktige 2025-06-18, § 47, dnr KS/2025:67 står det att:

  1. Avfall får endast tas om hand på den egna fastigheten enligt vad som anges i 44-47 §§ samt 51 § och under förutsättning att det kan ske utan risk för olägenhet för människors hälsa och miljön (43 §).
  2. Kompostering av latrin på fastigheten i särskild avsedd anläggning så kallad förmultningsanläggning eller liknande anläggning för omhändertagande av latrin för användning av näringsämnen kan göras efter ansökan till tillsynsansvarig nämnd (47 §).
  3. Fastighetsägaren kan efter beslut från tillsynsansvarig nämnd beviljas dispens från att lämna avfall som råder under kommunalt ansvar. Tillsynsansvarig nämnd får medge dispens om det finns särskilda skäl för fastighetsägaren från förbudet i 15 kap. 24 § 1 st. miljöbalken under kommunalt ansvar till kommunen och att själv ta hand om det avfall som uppkommer på den egna fastigheten. Förutsättningarna för dispens är att:
  • Sökande kan redovisa särskilda skäl.
  • Avfallet tas omhand på den egna fastigheten på ett sätt som är säkert för människors hälsa och miljön.
  • Avfallet inte grävs ner.
  • Avfallet inte eldas.
  • Allt förmultningsbart matavfall komposteras enligt förutsättningarna i § 45.
  • Sökande kan visa att det inte finns något behov av någon av kommunal avfallshämtning (51 §).

 

Hur länge gäller en dispens?

En dispens gäller endast för den sökande och kan inte överlämnas till någon annan. Vid eventuellt ägarbyte förfaller därför dispensen och den nya fastighetsägaren behöver söka på nytt om eget omhändertagande fortfarande önskas. Miljökontoret tidsbegränsar dispensbeslut till att gälla i max 10 år. När beslutad dispensperiod löpt ut behöver i så fall en ny dispens sökas om det fortfarande önskas. 

 

Avgift

För handläggning i ärendet tar miljökontoret ut en avgift enligt taxa som är beslutad av kommunfullmäktige. Taxorna hittar du här: Taxa för miljönämnden.

 

Följande behövs för e-tjänsten

  • e-legitimation
  • signering

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa